Furnizorii publici si privati solicita autoritatiilor reglementarea procedurilor de contractare si finantare a serviciilor sociale adresate persoanelor vulnerabile.
In cadrul Forumului Serviciilor Sociale, care s-a desfasurat la Brasov in perioada 10 – 12 februarie 2015, autoritati si ONG-uri din intreaga tara au formulat solicitari privind reglementarea procedurilor de contractare si finantare a serviciilor sociale.
Evenimentul a fost organizat de Confederatia Caritas Romania, promotor al proiectului „ONG-uri mai puternice impreuna! – Lobby și advocacy pentru crearea de oportunitați egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale in accesarea finanțarilor publice. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 20 de luni (1 aprilie 2014 – 31 noiembrie 2015), fiind finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.
Forumul Serviciilor Sociale a fost structurat in sesiuni plenare si sub forma a patru ateliere de lucru si are ca tema centrala analiza legislatiei si a cadrului actual privind finantarea serviciilor sociale. Premergator acestui eveniment au fost organizate 15 ateliere consultative care s-au desfasurat la nivel national in perioada iunie 2014 – ianuarie 2015.
Setul de solicitari cuprinde urmatoarele: reglementarea distincta a metodologiei de contractare a serviciilor sociale, elaborata in colaborare cu furnizorii de servicii sociale (publici si privati); asigurarea contractarii multianuale, alocarea din bugetul de stat catre bugetele locale de sume defalcate cu destinatie specifica de finantare a serviciilor sociale, elaborarea unei metodologii de calcul a costurilor pentru toate serviciile in colaborare cu furnizorii publici si privati si corelate cu standardele de calitate, pana la 30 Septembrie 2015; elaborarea unui act normativ care sa cuprinda o metodologie unitara pentru analiza nevoilor persoanelor vulnerabile in scopul fundamentarii planurilor locale de actiune, revizuirea mecanismului de acreditare a furnizorilor de servicii sociale in colaborarea cu acestia si cu asociatiile profesionale.
La Forum au participat atat reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale, cat si ai autoritatilor publice locale – Consilii Judetene, Primarii, SPAS-uri, DGAPC-uri, dar si experti independenti. De asemenea, , reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, au expus un punct de vedere asupra temei centrale a Forumului. (A.D.).